BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

img

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

2019-02-27

Boşanma davası eşlerinden birinin ikametgah adresi aile mahkemesinde veya  son 6 ay birlikte oturdukları yer aile mahkemesinde açılabilir. Eğer eşlerden biri farklı bir şehirde ikametgah ediyorsa bulunduğu yerden de dava açabilir.

Boşanma davası açmak için nüfus cüzdanıadres bilgileriniz ve bir dilekçe yazmanız yeterli olacaktır. Dilekçede boşanma nedenini ve gerekçelerini, maddi ve manevi tazminatı ve karşı tarafın ikametgah bilgilerini yazmanız gerekmektedir.

Boşanma Davalarında Avukata Gerek Var Mı?

Boşanma davalarında avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak tarafların haklarının korunması, yanlış bir hamlede bulunmamak için bir avukattan danışmanlık hizmeti almanız gerekebilir. Aksi halde çok küçük detaylar yüzünden haklarınızdan mahrum kalabilirsiniz. Özgü Hukuk Bürosu olarak alanında deneyimli avukatlarımız ile boşanma davalarında size hizmet vermekten gurur duyarız.

Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

  • Anlaşmalı Boşanma : Her iki tarafında boşanmayı kabul edip, çocuğun kimde kalacağı, mali konular gibi tüm şartların belirlendiği bir protokol imzalanarak mahkemeye sunulan ve hakimin onayına kalan boşanma davalarıdır.
  • Genel Boşanma Boşanma - Şiddetli Geçimsizlik : Karşı tarafın şiddetli geçimsizliği sebebiyle açılan boşanma davalarıdır. Tanık göstererek ispat etmek gerekir.
  • Özel Boşanma : 6 aydan daha fazla sürmüş terk etme, akıl hastalığı, zina, suç işlemek, cana kastetmek gibi sebeplerden dolayı açılan boşanma davalarıdır.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı davalar, yaklaşık olarak 2-3 ay sürmektedir.
Çekişmeli davalar ise, ortalama 1 yıl sürmektedir. Eğer temyiz edilirse 18-20 ay sürmektedir.

Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Çocuğun velayeti verilirken, çocuğun yaşına, cinsiyetine, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına, çocuğun ebeveynler ile ilişkisine bakılır. Karar verilirken çocuğun yararına olan taraflardan biri seçilir.

Avukat Ücreti Ne Kadardır?

Avukatlık ücretleri, davanın açılacağı yer baroları tarafından her yıl ortalama ücretler belirlenmektedir. Bu ücretler davanın görüleceği yere, tarafların çekişme durumuna, ekonomik ve sosyal durumlarına göre değişkenlik göstermektedir.

© 2022 Özgü Hukuk Bürosu - Blog